‘Burn-out, stress en overgewicht: waarom deze tijd tot ziekten leidt’ 
VOLKSKRANT V –

Burn-out, stress en overgewicht: Volkskrant-verslaggever Wilma de Rek schreef een boek over modernetijdziekten. Waarom raken we juist nu zo massaal van het padje?

‘Praat diabetespatiënten geen schuld aan’, luidde twee weken geleden de kop boven een ingezonden brief in NRC Handelsblad. De briefschrijver reageerde op een interview waarin huisarts Tamara de Weijer zich kritisch uitliet over het hoge medicijngebruik door diabetes type 2-patiënten. Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van hen geen of veel minder pillen nodig heeft, als ze hun leefstijl veranderen. Wie meer beweegt en gezonder eet, kan in veel gevallen genezen.
Het klinkt geweldig en dat is het ook, ware het niet dat ‘anders leven’ nog helemaal niet meevalt en dáár was het de briefschrijver om te doen. Haar partner, diabetespatiënt, heeft bij elk taartje het gevoel dat hij faalt en voelt zich dan een mislukkeling: ‘De nadruk op leefstijl bevestigt helaas het beeld dat diabetes type 2 je eigen schuld zou zijn.’

Diabetes type 2, obesitas, burn-out, overspannenheid en hart- en vaatziekten nemen vandaag de dag het grootste deel van de ziektelast voor hun rekening. Tot halverwege de vorige eeuw werd het merendeel van de ziekten veroorzaakt door infecties; nu spelen zaken als stress en verkeerde voeding in combinatie met een gebrek aan beweging ook een rol. Vandaar dat steeds vaker wordt gesproken van ‘leefstijlziekten’.

Vorige week kreeg minister Bruins van Medische Zorg een door artsen en wetenschappers opgesteld Manifest voor Leefstijlgeneeskunde overhandigd, ondertekend door meer dan tweeduizend mensen. Het manifest pleit voor een fundamentele omslag in de gezondheidszorg. Volgens de opstellers is de potentie van ‘leefstijlgeneeskunde’ (die zich toelegt op de genezende kracht van zaken als slaap, stressvermindering, bewegen en eten) enorm en moet er veel meer onderzoek naar worden gedaan. Dat zulk onderzoek er niet allang in overvloed is, komt doordat medisch onderzoek vrijwel volledig is geprivatiseerd en dus in handen is van ‘de markt’. En aan adviezen als ‘begin jij eerst maar eens met elke dag lekker een half uur wandelen’ is door die markt niets te verdienen.

‘Leefstijlziekte’

Leve de leefstijlgeneeskunde dus? Zeker. Alleen heeft de briefschrijver in NRC Handelsblad gelijk als ze zegt dat aan het woord ‘leefstijlziekte’ (en dus ook aan leefstijlgeneeskunde) iets eigen-schuld-dikke-bulterigs kleeft; alsof sprake is van een probleem van het individu. Ziek? Had je ook maar niet zo veel moeten roken/drinken/eten/ stilzitten/stressen/piekeren/wakker liggen.

In werkelijkheid gaat het hier om een gigantisch probleem van de hele soort. Onze soort, homo sapiens, de mens. Die ook een dier is. En dáár zit de crux.

Lees verder: https://www.volkskrant.nl/mensen/burn-out-stress-en-overgewicht-waarom-deze-tijd-tot-ziekten-leidt~b33d63d9/