VOLKSKRANT MAGAZINE – IRAN – 4 mei 2018

Een rondreis door Iran: het land toont ons zijn vriendelijke gezicht

Vlieg mee op een Perzisch tapijt over glimmende moskeekoepels, chaotische bazaars en gloeiende woestijnen

Iran snakt naar toeristen en die komen meer en meer op bezoek sinds de internationale sancties zijn versoepeld. Een groepje Nederlandse touroperators bezocht minder bekende plaatsen en raakte enthousiast over de Perzische gastvrijheid.

Noël van Bemmel4 mei 2018, 15:00

Het natuurpark op Qeshm. Beeld Eva Roefs

Alles komt samen, onder een brug in Isfahan. Het is tegen middernacht, als onder de geel verlichte bogen van de Khaju-brug, dat elegante meesterwerk van de Perzische architectuur, een besnorde man in een te groot pak begint te zingen. Over een mooi meisje dat hem telkens negeert. Een ongeschoren gast met een gouden ketting om zijn nek valt lachend een toontje lager in. Straatschoffies, oudere stellen en groepjes vrienden houden hun pas in, klimmen op balustrades, leunen tegen eeuwenoude muren en beginnen ritmisch mee te klappen. Iedereen kent dit romantische lied.

‘Ik kom hier voor de liefde’, zegt een jonge sergeant die flaneert met zijn verloofde. ‘En gewoon voor de gezelligheid.’ Hij is blij dat ook enkele buitenlanders meeklappen onder de bogen. ‘Hoe meer toeristen, hoe beter. Dat is goed voor onze economie en voor onze samenleving.’ Geen tijd voor een toelichting, want een morsige man in een bruin kostuum wil weten waarom de sergeant met buitenlanders praat. ‘Wat zeg jij allemaal?’ Een brute vermaning dat Iran geen gewoon vakantieland is.

De Khaju-brug in Isfahan. Beeld Eva Roefs

Vooroordelen verdwijnen vanzelf

Daar wil je ook niet heen, als je op het journaal de grimmige kant van het land ziet. Boze mannen die ‘Marg Bar Amrika!’ roepen (Dood aan Amerika) en jonge vrouwen die arrestatie riskeren door op straat hun hoofddoek af te doen. We reizen mee met een groepje Nederlandse touroperators (zoals Riksja Travel en Middenoostenreizen.com) die desondanks komen kijken of het mysterieuze Iran – inclusief minder bekende bestemmingen – geschikt is voor hun klanten.

Iran trekt meer toeristen sinds de versoepeling van internationale sancties na ondertekening van een nucleair akkoord drie jaar geleden. Vorig jaar bezochten zes miljoen buitenlanders de Islamitische Republiek, een stijging van 50 procent.

Vlieg dus mee op een Perzisch tapijt over glimmende moskeekoepels, chaotische bazaars, gloeiende woestijnen, besneeuwde bergtoppen en zonnige eilanden in de Perzische Golf. Of eigenlijk: stap in een Hyundai-busje met gids en boek enkele binnenlandse vluchten. Dan verdwijnen je vooroordelen over Iran als vanzelf. Wildvreemden staan voor je op in de kebabzaak, of slaan je midden op straat op de schouder en zeggen glunderend: ‘Welkom in Iran!’ Vaak gevolgd door: ‘Geloof niet wat ze op tv roepen. Allemaal leugens!’ Bijna dagelijks beland ik op een picknickkleedje in het park met een kop thee in mijn hand, of schuif ik thuis bij Iraniërs aan voor een potje stoofvlees en zelfgemaakte wijn.